Pāriet uz galveno saturu

Elektroauto gadalaiki

Jau trešais gads rit ar manu Citroen C-Zero. Tieši šajās siltajās dienās es saprotu, cik ļoti mainās sajūtas, braucot ar 1. paaudzes elektromobili. Runāju par pirmās paaudzes, jo tas, manuprāt, vairs nav aktuāli mūsdienu - 2. paaudzes elektromobiļiem, kuriem ir efektīvi siltumsūkņi un ievērojami lielāka autonomija.

Ziema

Ziemā tu salsti ragā. Ja ārā ir lieli mīnusi, tad tie liekas vēl lielāki iekš tās slikti izolētās metāla kastes uz riteņiem. Ja logs aizsalis, tad kādu kilometru enerģijas zaudē uz loga atsaldēšanu. Par garākiem ceļojumiem varu uz šo sezonu neiespringt, jo tādos nedodos. Ne jau tāpēc, ka nebūtu, kur lādēt, bet gan tāpēc, ka ātrās uzlādes lādēšanas jaudu mašīna ir samazinājusi uz pusi.


Pavasaris

Pavasarī, noliekot saulītē mašīnu, tā būs tik silta, ka varbūt pat nāksies logus vērt vaļā. No rīta gan var gadīties pārsteigums ar kādu ledus kārtiņu, kas uzreiz pazūd, kad to notīra. Ja temperatūra ir gana augsta, lai mašīna uzskatītu, ka var lādēt ar lielāku jaudu, var pat izbaudīt ātrās uzlādes priekšrocības. Vienlaicīgi, mašīna var nospēlēt triku - termometrs it kā rāda, ka visam vajadzētu būt kārtība, bet "še tev", mašīnas termometrs saka ko citu. 
Tomēr tagad jau visa pasaule pamazāk atkūst un var sākt domāt par ceļojumiem.

Vasara

Tagad jau jāsāk meklēt ēnas vietas, jo, ja atstāsi mašīnu saulē, visu ceļu mēģināsi to dzesēt. 10 minūtes pie ātrās uzlādes stacijas liksies perfekti piemērotas, lai aizietu pēc saldējuma, to notiesātu un atrastu miskasti, kur izmest saldējuma tūtu. Paralēli nedaudz pasauļotu savu bālo pilsētnieka seju.


Rudens

Rudens ir tāds gadalaiks, kas sagatavo ziemai. Pirmā reize, kad mašīna nelādēs tik ātri kā vasarā, būs kā pļauka sejā. Meklēs lēnās uzlādes vietas un pagarinātājus, lai varētu no mājas lādēt. Jau atkal apsvērsi pārejas no Type 2 iegādi, jo tiem var atrast bezmaksas uzlādi.

Starp citu, esmu jau pieveicis teju 25'000 km ar šo mašīnu. Varu teikt, ka degradācija vēl nav piezagusies šim 2012. gada elektromobilim, tikai vajadzētu apstrādāt pret rūsu, jo ziema Rīgā ir sāļa. Nesen domāju, ka tad, kad izmaksāšu mašīnu no līzinga, diez vai steigšos meklēt jaunu. Mani uzrunā Honda Urban, bet šaubos, vai tā būs man pieņemamā cenā. Šobrīd šī manas vajadzības apmierina pat ļoti labi.

Komentāri